Behandeling houten producten | drie methoden

18 feb 2021

De houten producten in onze shop waaronder Stick, Pegrail en de kruk zijn onbehandeld. Wij hebben hiervoor gekozen omdat dan alle mogelijkheden voor afwerking van het het product nog open liggen. Sommige klanten kiezen er voor de handgreep onbehandeld te laten en het hout op een natuurlijke wijze te laten verkleuren door blootstelling aan licht en aanraking. Dit kan natuurlijk, het hout gaat dan leven. Of wellicht wil je een handgreep mee laten spuiten met de kleur van de kastdeur. Ook dat kan gemakkelijk bij een onbehandelde greep. 
Anderen willen juist het hout tegen het proces van veroudering beschermen. Wij bieden verschillende behandelingen in onze shop. We bespreken drie opties die je ook in de shop kunt aanschaffen:

Bijenwas 

Onze bijenwas op crèmebasis is geschikt om alle houtsoorten te verzorgen en reinigen.

Breng de bijenwas in dun laagje aan met de bijgeleverde doek. Je kunt eventueel door middel van handwarmte de bijenwas op gewenste dikte brengen. Vervolgens laten intrekken en daarna met een droog deel van de doek het hout zachtjes opwrijven. 

Bijenwas werkt als een voeding voor het hout. Je kunt het na verloop van tijd de behandeling herhalen. Omdat je de bijenwas met een dun laagje aanbrengt zal de behandeling met bijenwas slechts een subtiele verkleuring geven. 

Het behandelpakket bijenwas kost 9,95 en wordt geleverd met een doek. 

Olie

Een hele andere uitstraling geeft de behandeling met onze natuurlijke olie. Deze houtolie maakt de houtsoort dieper en warmer van kleur. De olie kun je gemakkelijk aanbrengen met de bijgeleverde doek, de olie trekt al snel in het hout. Geef de kopse kanten extra aandacht en zorg voor voldoende olie op die zuigende delen.

Laat de olie even intrekken en poets met droog deel van de doek de overtollig olie uit. Eventueel de behandeling herhalen met olie zodat het hout verzadigd is met olie. 

Het behandelpakket olie kost 14,95 en wordt geleverd met een doek.

Osmo 

Tenslotte bieden wij voor de lichte houtsoorten zoals eiken en esdoorn de mogelijkheid voor behandeling met een onbehandelde uitstraling. We werken hiervoor samen met de natuurlijk en duurzame producten van Osmo.  De producten op olie- en wasbasis beschermen het hout van binnenuit. Het vormt een beschermend oppervlak met een onbehandelde uitstraling. 

Breng eerst een laag aan van Osmo 3041 met de bijgeleverde doek. In deze laag zitten witpigmenten waardoor de lichte houtsoorten zoals eiken en esdoorn zo blijven als ze zijn en nauwelijks zullen verkleuren. Vervolgens schuur je heel licht het oppervlak en maak het hout stofvrij. Daarna breng je een laag aan met Osmo 3062. Laat het geheel drogen en het hout is beschermd.

Deze behandeling is uitermate geschikt voor voor de kruk. Gebruik dan geen doek maar een vachtroller om de lagen aan te brengen. 

Het behandelpakket Osmo pakket kost 39,95 en wordt geleverd met een doek.

categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *