Badkamer | inspiratie

19 dec 2018

Het klushuis van Nathalie is een project dat duurt en duurt. En steeds is er het voornemen er meer van te laten zien maar dan is er al weer een ander project gaande en verdwijnt het voornemen naar de achtergrond. Toch is het leuk om iets te vertellen van de plannen en te delen waar zij nu mee bezig zijn. En hopelijk kunnen we binnenkort echt wat concreet te laten zien. Laten we dat het voornemen maken van 2019, goed? Nu eerst uitleg van de ideeën voor de badkamer van Nathalie, kijk en lees je mee?

“Wij kochten dit huis met het besef dat het een enorme klus zou worden en dat wij bovendien in het huis zouden wonen tijdens het opknappen ervan. Op zich gaat dat best heel goed maar merken we ook dat het daardoor niet heel snel gaat omdat je nu ook rekening moet houden met de leefbaarheid in huis. En ook merken we dat de ene klus vaak invloed heeft op een andere. Zo heeft het schilderen van de trappen niet veel zin als de badkamer nog gedaan moet worden. Het slopen en opbouwen geeft zoveel vuil dat de trap meteen weer beschadigd zou zijn. En voor ook het leidingwerk moesten plafonds en vloeren open waardoor ook die nog niet afgewerkt konden worden. Met wat gepuzzel besloten wij van boven naar beneden te gaan werken én ondertussen de plannen te maken voor een uitbouw op de begane grond. Die vergunning is inmiddels binnen dus in het voorjaar van 2019 maken we echt een grote slag qua verbouwen. Maar eerst terug naar een klus die veel voeten in aarde had: de badkamer op de eerste verdieping.

De indeling van een kleine badkamer

De badkamer stamde nog uit 1961 en was dus echt aan vervanging toe. Het was een sobere trieste ruimte met veel gebruikerssporen. Het slopen ervan was dus eigenlijk heel fijn omdat dat eindelijk de start was van een nieuwe frisse ruimte. De indeling was nog wel een puzzel omdat de ruimte vrij klein is. Gelukkig hebben wij ook een badkamer in onze slaapkamer met een bad en wastafel dus eigenlijk hoefde er qua functies niet veel in: een douche, toilet en wastafel. Met wat schetsen kwamen we op een indeling maar de loopruimte bleef beperkt. In dit huis uit 1961 kon je vanuit de ouderslaapkamer en de overloop naar badkamer. De badkamer had dus twee toegangsdeuren. We besloten een deur dicht te zetten en direct de ruimte ervan te benutten. We creëerden een nis waar het wasmeubel volledig in kon komen en loste daarmee twee punten op, we hebben meer loopruimte en de overbodige deur is weggewerkt.
De ruime douche komt aan de kant van het hoge raam wat licht geeft maar ook voldoende privacy. En het muurtje tussen het toilet en de douche geeft ook weer privacy en gemak. Het wasmeubel geeft opbergruimte en de ruimte boven het inbouwtoilet wordt benut met ondiepe maatkasten voor kleine spullen zoals voorraad badkamerbenodigdheden zoals zeep, medicijnen en toiletrollen.

Materialen en sfeer

Nu we de indeling helder hadden, duurde het nog wel even voordat we meer inzicht hadden in de materialisatie. In een kleine badkamer wordt al snel te veel en te druk. Wij houden ervan om materialen door het hele huis door te zetten voor rust en eenheid. In de toiletruimte beneden hebben wij gekozen voor een matte offwhite tegel van Mosa. We besloten ook die te gebruiken als vloertegel in de badkamer. Voor de wanden zijn verschillende opties langsgekomen waaronder een prachtige rechthoekige mozaïek wandtegels van Mosa Uiteindelijk kozen we voor niet wandtegels maar een tegelvervangende waterdichte badkamercoating van Vestingh aan te brengen. Deze coating breng je in vijf lagen aan nadat de wanden gestukadoord zijn en zijn na behandeling waterdicht. Ook is ook in het natte gedeelte zoals de douche te gebruiken. Een ideale keuze om de ruimte rustig en ruim te houden. Om de ruimte lichter te maken kozen we voor warm witte wanden maar in principe kun je de coating in elke gewenste kleur krijgen.
We kozen als wastafelmeubel voor een praktische optie met opbergladen en een marmeren blad. Daar op een ronde waskom die alle rechte lijnen iets vriendelijker maakt. De achterwand van het toilet met daarboven de ondiepe maatkasten zullen worden afgewerkt met hout voor de nodige warmte.
De styling zal ook weer rustig en simpel zijn. De keuze viel op de minimalistisch handdoekhouder en toiletrolhouder van Fog Linen die ik kocht bij Pantoufle. Aan deze stang zal ik gezellige badkamer accessoires hangen die je makkelijk kunt wisselen. Verder zou ik meer warmte willen toevoegen zoals je ook kunt zien aan de sfeerbeelden en ben ik nog op zoek naar een mooie warme tint waar ik de fronten van de laden van het wasmeubel mee kan schilderen. Op de zolderbadkamer is eenzelfde meubel en zou ik het graag herhalen. Dat is dus nog een klusje waar ik me in deze vakantie mooi op kan richten. Tot zover de plannen, hopelijk binnenkort wat meer beeld van de resultaten want het einde is in zicht van de verbouwing.”

Hoe ziet jouw badkamer eruit? En wat vind jij van een badkamer zonder tegels? We horen graag van je dus laat gerust een berichtje achter.

Credits

Omslag beeld Rowan & Wren
beeld 1 badkamer
ontwerp badkamer Design Studio Nu
beeld 2 badkamer
beeld 3 pantry
beeld 4 art
beeld 5 granen
collage 1 | 2 | 3 | 4
beeld 6 slaapkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *