FAQ | functionele verlichting

23 jun 2023

Het is weer tijd voor een blogpost in de categorie FAQ. Hier beantwoorden we knelpunten die we regelmatig terugzien bij onze opdrachtgevers. Daarnaast vragen mensen in het dagelijks leven ons vaak terloops of wij een antwoord hebben op een specifieke interieurvraag. We helpen jullie graag verder met tips en ideeën. In deze blogpost staat functionele verlichting centraal.

Als je een huis of werkplek inricht, vergeet dan vooral niet om verlichting in het plan op te nemen. Een verlichtingsplan maken is een specialiteit op zich. Een verlichtingsplan bestaat uit een mix van diverse soorten verlichting zoals sfeerverlichting en functionele verlichting. Zo’n plan vraagt aandacht en zorg en is helemaal op de ruimte afgestemd. Heb je hulp nodig bij het maken van een verlichtingsplan? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Als het interieurplan gereed is, volgt de keuze voor armaturen ofwel de lampen zelf. Ook hier is enorm veel keuze en helemaal af te stemmen op de ruimte, de functie en de gewenste interieur stijl. Hier kun je direct rekening houden met het type lichtbron en de uitstraling van de lamp zelf. Zoals gezegd gaan we in deze post in op functionele verlichting. Welke mogelijkheden zijn er zoal? Wij bespreken er een aantal.

TL buizen

Bij functionele verlichting denk je misschien aan een TL buis die ruim voldoende werklicht geeft. En wellicht denk je ook aan de knipperde start die TL buizen vroeger maakten. Tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer omdat ook er led TL verlichting bestaat en die starten direct met licht geven. Hoewel functioneel heeft een led tl verlichting wel wat aankleding nodig om er mooi uit te zien. Met een mooi armatuur kan het industrieel of modern accent zijn met alle voordelen van voldoende werklicht, zoals het voorbeeld van de buizen boven het werkeiland in de keuken.

Spots

Spots zijn een perfecte optie als je precies weet waar een lichtbron nuttig is. Je voegt zo een felle lichtbundel toe aan werkblad, of werkplek. Heel functioneel en door middel van een dimmer ook qua lichtintensiteit in te stellen. Spots kun je inbouwen maar er zijn ook veel mooie opbouwspots beschikbaar die een subtiel accent geven aan de ruimte.

Indirecte verlichting

Dit type verlichting heeft, wellicht onterecht, niet altijd een even goed imago. Indirecte verlichting kan een subtiele toevoeging zijn in het verlichtingsplan. Zie bijvoorbeeld van de wandplanken waar indirecte verlichting in is verwerkt. Mooi voor in de ruimte waar extra licht nodig is zonder aandacht te geven aan armaturen. Ons advies is om dit op een enkele plek te doen en niet in overdaad. Indirecte verlichting werkt het best als het subtiel en netjes verstopt wordt toegepast.

Hanglampen

Met hanglampen denk je wellicht in eerste instantie meer aan sfeerverlichting. Toch kan het ook zeker een bijdrage leveren in functionele verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een hangende lamp die een eettafel, werkblad in de keuken of werkplek verlicht. Hierbij kun je door middel van materiaalkeuze ook nog spelen met het licht. Een transparante kap laat ook licht door naar de omgeving, een metalen kap schijnt als een bundel meer naar beneden en niet zozeer naar de omgeving.

Wil je meer kantoorinspiratie? Neem dan zeker een kijkje in ons portfolio bij het project Kantoor | Ter Steege.

Credits

kantoor Ter Steege door Design Studio Nu | TL buizen boven werkeiland | hanglampen boven eiland | hanglamp | indirecte verlichting in wandplanken| wandlampspot aan plafond

Design Details

lampenwinkel LedLoket

 

categorieën

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *