Plannen voor een slaapkamer op zolder

09 okt 2017

We maken met plezier mooie interieurontwerpen voor onze opdrachtgevers. Soms voor hele woningen, soms voor een specifieke ruimte zoals de keuken, een woonkamer of ouder slaapkamer. Dit keer maakte Nathalie een inspiratie plan voor haarzelf waarin de slaapkamer op de zolder centraal staat. Overigens is dit een idee dat wij vaker aan onze opdrachtgevers met kinderen voorleggen: om op zolder een verdieping te creëren die geheel voor de ouders bestemd is. Niet iedereen denkt hier in eerste instantie aan en kiezen voor een ouderslaapkamer op de eerste verdieping met vaak een of meer kinderslaapkamers naast zich. Als de kinderen groter worden verhuizen zij vervolgens naar een kamer op zolder. Toch is er ook iets voor te zeggen om juist als ouders op zolder te gaan slapen. Je waakt als het ware over het hele huis als iedereen slaapt en zodra de kinderen wakker worden, kunnen zij op de kinderverdieping lekker spelen zonder de rust in het huis te verstoren. En omgekeerd gaat natuurlijk hetzelfde op. Je kunt op je eigen verdieping gemakkelijk nog even muziek luisteren of in bed een film kijken als de kinderen slapen. Als wij dit beeld schetsen aan onze klanten dan zijn ze vaak blij verrast en zien ze een hotel-achtige verdieping voor zichzelf vaak wel zitten. Dit is ook de uitgangspositie voor het plan van Nathalie waar ze vandaag meer over zal vertellen.

“Vorig jaar juni kregen wij de sleutel van ons nieuwe huis in Delft. Van een klein stadsappartement in het centrum verhuisden wij naar een klushuis net aan de rand van de binnenstad van Delft. De mensen die het huis verkochten, waren de eerste bewoners van het huis uit 1961. Sommige delen waren nog in de staat van toen zoals de meterkast met maar twee(!) groepen. Ook zit de originele badkamer nog in het huis. Voor ons betekende dat er eerst een hele hoop gedaan moest worden aan de basis voordat we aan het esthetische deel konden beginnen. De kamers van de kinderen zijn inmiddels helemaal opgefrist en gezellig maar wij slapen in een kamer met de stucplaten op de muur. Niet echt een kamer waar je kunt opladen dus het is hoog tijd voor een plan dat we direct gaan uitvoeren zodat het nog deze winter gereed is.

De basis | materiaalkeuzes

De materiaalkeuze was voor ons geen lastige beslissing. Het huis uit 1961 is licht en heeft veel ramen. Dat willen we graag behouden en zagen een basic licht kleurenpalet voor ons. We kozen voor warm wit, licht grijs en accenten van natuurlijke materialen zoals verschillende houtsoorten, linnen en wol. Ongeveer de dag na sleuteloverdracht hebben we in het hele huis de vloerbedekking verwijderd en zagen al snel potentie in de bouwvloer. Wij schilderden deze simpele houten vloerdelen in de lichtgrijze kleur Ammonite van Farrow & Bal. De wanden worden, zodra ze gestuukt zijn, warmwit geschilderd. Verder kiezen we voor populieren multiplex en eiken als houtsoorten. Het eerste materiaal zullen we wellicht gaan gebruiken voor een maatwerkkast achter ons bed. Eiken details zoals de handgrepen Stick uit onze eigen collectie op de garderobe kast geven de ruimte toch iets van warmte zonder te overheersen.

De indeling

In ons vorige huis hebben wij het bad moeten opgeven om ruimte te maken voor de kinderen. We konden op die manier de grote badkamer ombouwen tot slaapkamer. Dat deden we met veel liefde maar het bad bleven we altijd missen. Dit was reden genoeg om een bad hoog op ons wensenlijstje te zetten. De grote open ruimte op zolder biedt voldoende ruimte voor een vrijstaand bad. We kozen er voor om geen onderscheid te maken tussen slaapkamer en badkamer. Ondanks dat de afwerking van de slaapkamer nog moet plaatsvinden, staat het bad al wél op zijn plek. En maken we er dus dankbaar gebruik van. Liggend in het warme water, als je een beetje met je ogen knijpt zie je het eindresultaat al bijna…
De schoorsteen liep als storende schuine lijn door de ruimte. Bas timmerde een ombouw en maakte de schuine lijn recht. Op die manier ontstond er bovendien ruimte voor nisjes waar we verlichting en een box voor muziek in kunnen zetten. We houden de ruimte verder leeg en minimalistisch. Het bed staat midden onder het schuine dak waarin een groot dakraam zit. We kozen daarvoor een verduisterend rolgordijn zodat de plek ’s nachts helemaal donker is en overdag juist helemaal open en licht.
Verder is er een ruime garderobe kast, zodat alle benodigde spullen zoals kleding en handdoeken een plek hebben. Het wasmeubel is eenvoudig van vorm maar door het marmeren blad en de waskom geeft het toch een gevoel van hotel luxe.

De aankleding

Deze neutrale basis geeft ons volop de mogelijkheid om de sfeer aan te passen naar onze voorkeuren. Zo vind ik het fijn om subtiele zachte kleuren toe te voegen door bijvoorbeeld van beddengoed en textiel te wisselen. En andere planten en bloemen geven de kamer snel een andere sfeer. Het leuke is dat er ook veel mooie badproducten te krijgen zijn waardoor de ruimte een geheel vormt. Bas maakte van latten een mooie  transparante afscheiding tussen het bad en bed waardoor je iets meer geborgenheid ervaart maar dat contact houden ook mogelijk blijft.
Sommige mensen zijn pertinent tegen op een televisie in de slaapkamer. Maar ik vind het eigenlijk wel heel lekker om in bed te liggen en een film te kijken. En nu er ook een televisie is die er mooi uit ziet, staat deze op mijn verlanglijst voor als de kamer echt helemaal af is.
Ik kijk ontzettend uit naar de uitvoering van de plannen. Ik beloof dat we het resultaat hier zullen delen zodra we zover zijn.”

We zijn benieuwd naar jullie verhalen, waar in de woning is jullie slaapkamer?

Design Details

Shopping collage 1.| 2.| 3.| 4.| 5.| 6. | 7. | 8. | 9. | 10. | 11. | 12. | 13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *