Tuinrenovatie

16 mei 2019

‘Een huis is nooit af’ zegt men regelmatig. Dat klopt voor ons ook en eigenlijk vinden we dat heel fijn. Dat je directe omgeving met je meegroeit, continu blijft bewegen en zo aangepast wordt op de steeds veranderde levensfases en bijbehorende behoeftes. Voor een tuin geldt dit eigenlijk precies zo. Tessa woont nu ruim 12 jaar in haar huis en hoewel binnen alles op orde is, had de tuin wat liefde en aandacht nodig. Niet zozeer de planten en bomen maar wel de basis van de tuin. In deze blog nemen we jullie mee in haar plan om de tuin weer helemaal op te knappen. Want als je grote dingen zoals straatwerk en constructie dan toch aanpakt, is dat een mooi moment om ook aanpassingen te doen zodat die nog beter aansluit bij je wensen en behoeften.

Schots en scheef

Een van de startpunten om de tuin goed aan te pakken was het verzakken van het straatwerk. De huizen zijn 13 jaar geleden gebouwd op wat vroeger weiland was. En dat betekent dat er in de jaren van gebruik veel tuinen een stuk lager zijn geworden dan ze waren tijdens de bouw. Dit is ook te merken in de tuin van Tessa. De trappen die leiden naar de lager gelegen vlonder het water zijn schots en scheef en die moeten aangepast.
Deze vlonder is een heerlijke plek waar je kijkt over het water en met zonnig weer je direct een vakantiegevoel krijgt. Tessa besluit de nieuwe vlonder zo te maken dat er een soort zitkuil situatie ontstaat met vaste houten banken.

Dilemma

Het hoger gelegen deel van de tuin kijkt ook over het water en wordt afgescheiden door mooie volwassen wilgenbomen. Echter één van de wilgenbomen, precies die bij de nieuwe vlonder, heeft een rotte plek. De boom heeft een goede kans om verder te leven met die plek maar de kans is wel aanwezig dat hij ernstig zal misvormen. Dit geeft een dilemma: als je de boom weg wilt halen, is nu het moment. Ter vervanging van de boom zal er dan een houten balken constructie in de plaats komen met klimmend groen, namelijk Toscaanse jasmijn. Wat zou jij doen? De boom behouden of kiezen voor de nieuwe constructie met groen?

Sfeer door materiaalgebruik

Verder worden puntjes op de i gezet door verzakte grote tegels te vervangen met hardstenen klinkertjes. Deze brengen sfeer en bovendien lijkt het al snel alsof ze er altijd al gelegen hebben. De combinatie van hout en klinkertjes, veel groen én uitzicht op water maakt dat de tuin zacht en sfeervol aanvoelt. Echt een plek om te genieten van warme zomeravonden.

Inrichting

Nu de basis van de tuin helemaal klopt, is het moment aangekomen om te kiezen voor de inrichting van de tuin. Tessa kiest voor mooie matraskussens van House Doctor voor de vaste zitbanken bij de vlonder. Voor het deel waar een grote eettafel komt kiest ze voor meubilair dat tijdloos is en tegen een stootje kan. Haar keuze is het tuinmeubilair van Fermob. Na een bezoek aan Flinders in Zaandam, waar een groot deel van de Fermob collectie staat en ook stalen te zien zijn van de kleuren, valt de keuze op de Luxembourg tuintafel in anthracite met bijpassende stoelen.

In het ontwerp zie je de plannen en hoe de tuin zal zijn na de renovatie. In juni zal de renovatie plaatsvinden en we laten je graag zien hoe het is geworden. Hou ook onze Instagram Stories in de gaten voor de veranderingen achter de schermen. We zijn benieuwd wat je van de plannen vindt. Laat gerust een berichtje achter, we horen graag van je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *