Swedish Midsummer Design Weekend 2017

21 jun 2017

We blijven even in Midzomer sferen. Zo vertelden we al eerder dat we een beetje Zweeds zijn geworden door het werken bij IKEA. Nu komt daar een bijzondere ervaring bij. Eind maart ontvingen wij een bijzondere handgeschreven envelop in de post die direct opviel. Het bleek een persoonlijke uitnodiging van het Swedish Midsummer Design Weekend. Zestien Zweedse design fabrikanten nodigen elk jaar verschillende (interieur) architecten uit om een weekend door te brengen in de hoofdstad Stockholm. Deelnemers uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland komen samen en krijgen een tour langs de organiserende fabrikanten en vieren samen Midsummer. We zijn ontzettend nieuwsgierig naar dit weekend en kijken er naar uit.

Om een beetje in de sfeer te komen kregen we een brief van de organisatie met wat uitleg over de achtergronden en tradities van Midzomer. Die delen we graag met je.
“Met Midzomer komen in veel gevallen families en vrienden samen om de zomer te vieren. Zweden houden van een goed georganiseerde wereld om zich heen dus Midzomeravond valt daarom altijd op een vrijdag.

Men start de dag met het plukken van bloemen, daarvan maken ze kransen die ze vervolgens op de meibomen plaatsen. De meibomen spelen een centrale rol in de Midzomer vieringen. De meiboom wordt omhoog getakeld in een open plek en vervolgens wordt er traditioneel om heen gedanst in een cirkel tot de vreugde van kinderen en volwassenen.

Een typisch Midzomer menu bestaat uit verschillende soorten haring, nieuwe aardappelen met verse dille, zure room en rode ui. Ook is er gegrild vlees of vis en als dessert de eerste aardbeien van de zomer met slagroom. Er wordt bij het eten koud bier gedronken of schnapps. En bij het vullen van de glazen wordt er steeds gezongen.

Op de terugweg naar huis, plukken meisjes en jonge vrouwen zeven verschillende soorten bloemen en leggen die onder hun kussen. ’s Nachts zullen zij dromen over hun toekomstige echtgenoot…”

Dit klinkt toch als een fijne traditie? We zijn vereerd om deel te nemen aan het Swedish Midsummer Design Weekend. We zullen jullie zeker vertellen hoe is het geweest.

categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *