Kantoor | Ter Steege, Den Hoorn

Den Hoorn

Opdrachtgever Walter Vermeulen nam contact met ons op. Wij hadden eerder met hem contact gehad en dat was hem altijd bijgebleven. Een fijn compliment dat leidde naar deze opdracht. Walter en zijn team waren bezig met de bouw van hun nieuwe kantoor in Den Hoorn. De architect had de buitenkant zo goed als klaar en een algemeen voorstel gedaan voor de binnenkant van het pand. Dat was een prima voorstel maar niet helemaal passend bij het beeld dat de opdrachtgevers voor ogen hadden. De vraag was of wij hierin iets konden betekenen. Zo gezegd zo gedaan en zijn wij aan de slag gegaan met het project. Dit keer bewandelden we samen een nieuw pad in de aanpak. Iets dat bijzonder goed heeft gewerkt en dat terug is te zien in het resultaat, al zeggen wij dat natuurlijk zelf.

Scroll naar beneden om verder te lezen, onder de sfeerbeelden van dit project.

Credits

Interieurontwerp, uitvoering, realisatie en begeleiding door Design Studio Nu
Architect Zeinstra Veerbeek Architecten
Fotografie door Judith Vermeulen Atelier Juvé

'Bouwsteen voor bouwsteen'

Normaal gesproken maken wij een interieurplan waarbij we steeds meer inzoomen op de details en maken we vervolgens een vertaalslag naar de uitvoering. In dit project ging dat iets anders. De opdrachtgevers wilden graag warmte vinden in het interieurontwerp. Een bijzondere insteek want bij veel kantoren ligt de nadruk meer op functionaliteit in combinatie met een kostenbewuste aanpak en komt daarna de sfeer om de hoek kijken. Hier begonnen wij bij het maken van het plan voor de juiste sfeer.

Bouwmethode als inspiratie

Het pand is volledig gebouwd met CLT massief hout. CLT staat voor Cross-Laminated Timber oftewel kruislaaghout. Deze massieve houten platen bestaan uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn, precies zoals de naam aangeeft. De wanden en vloeren van CLT zijn sterk genoeg om het gewicht van het gebouw te dragen en kunnen ze dus ook meteen de constructie van het gebouw vormen. Voor ons was dit de grootste inspiratiebron voor het interieur. We wilden waar mogelijk het hout zichtbaar houden Ă©n er nog meer hout aan toevoegen zodat de warmte van hout een hoofdrol zou gaan spelen.

It all starts with a plan

Hoewel we dit keer een andere aanpak hanteerden, starten wij ook hier met een hoofdplan. Dat was in dit geval een sfeerplan en materiaalcollage. Daarna gingen wij steeds met een deel van het interieur aan de slag. Zo ontwierpen wij de treinzitjes, de houten kozijnen met lamellen voor de kantoren en vergaderruimtes steeds in een wisselwerking met de architect. Ook de trap werd volledig van hout gemaakt in plaats van metaal. Het interieurplan werd ‘bouwsteen voor bouwsteen’ gemaakt.

Steeds een nieuw ontwerp

Toen het bouwdeel was bepaald, gingen wij aan de slag met de invulling van alle ruimtes. Zo droegen wij zorg voor alle materiaalkeuzes en kleurgebruik. Elke laag van het interieur werd bepaald aan de hand van het sfeerplan van het eerste moment. In dit project betekende dat dat wij steeds een deel van het interieur ontwierpen. Denk hierbij aan de keukens, zowel die van de kantine als de pantry op elke verdieping. Bij de keuken van de kantine ontwierpen wij ook de kantine zelf, die overloopt in de ontvangstruimte en de welkomsbalie. En ook het maken van een verlichtingsplan, waarbij functie en sfeer met elkaar hand in hand gaan. Net zolang tot alle interieurelementen zijn bepaald naar tevredenheid van de opdrachtgever.

De onderschatte kracht van styling

Om te zorgen dat de uitvoering een perfecte vertaalslag zou zijn van het plan, waren wij ook in dit project nauw betrokken bij de realisatie. Na de realisatie van de basis hebben wij ook de uitvoering van de inrichting verzorgd. Tenslotte verzorgden wij ook een heel belangrijk en soms onderschat deel van het proces: de laatste laag van de styling. De fase waarbij de puntjes op de i worden gezet en precies de juiste sfeer wordt bepaald. Een klein voorbeeld hiervan is de toevoeging van de prachtige wolvilten wandpanelen die de ruimte op subtiele wijze aankleden.

Rust en warmte

Het resultaat is prachtig geworden. Wij hebben geprobeerd het goed vast te leggen in beeld maar wat toch het meest bijzondere aan dit project is, is de sfeer die in het gebouw heerst. Bij binnenkomst valt direct de rust en warmte op. Het is duidelijk heel anders dan een gemiddeld kantoorpand. Elke medewerker en bezoeker plukt de vruchten van de zorgvuldige aanpak van de opdrachtgever.

Ontwerpdetails

Wolvilten verlichting van Lumalano | wolvilten wandpaneel van Lumalano | verlichting FDB Mobler | houten handgrepen op maat op de keukens Design Studio Nu | Stoelen vergaderruimte Audo | salontafels Audo | stoelen en barkrukken de Vorm | Kantine meubilair opmaatzagen.nl en FP collection | Maatwerk door Houtwerk Delft 

Serene rust en harmonie

Ons nieuwe kantoorpand was aan de buitenzijde ontworpen op basis van kernwaarden als licht, lucht en groen. In het interieur van het pand wilden we deze lijn graag doorzetten, waarbij rust, natuurlijke materialen en sfeer belangrijke uitgangspunten waren. Design Studio Nu heeft een ruim track record als het hier om gaat. Er heerst een serene rust zonder dat het kil is, er is een harmonie in de tonen zonder dat het saai is.

Ik kan moeilijk kiezen, maar als ik een aantal dingen mag noemen die mij het beste bevallen in het interieurontwerp zijn het deze: Ik geniet heel erg van onze “treincoupĂ©s” die heel smaakvol gematerialiseerd zijn. Maar ook de samenhang tussen de ronde wand die bekleed is met hout, wat vervolgens terugkomt in de balie en de keuken vind ik heel geslaagd. Tot slot voldoen de vilten elementen en wollen lampen ook geheel aan de verwachting.

Iedere bezoeker voelt de rust van de zachte tonen, de grote hoeveelheid hout dat toegepast is en het groen. Bij een nadere beschouwing krijgen wij complimenten over de keuze van bijvoorbeeld stoelen en andere meubels.

Walter Vermeulen

Opdrachtgever

Mogen wij jouw nieuwe huis of kantoor ontwerpen?

lees meer over onze werkwijze