Woonhuis | Pijnacker

Pijnacker

Vorig jaar benaderde de opdrachtgever ons met de vraag of wij haar wilden helpen met de aanpak van de benedenverdieping van haar woning. Haar interieurwensen en -behoeften waren in de jaren veranderd en nu was het moment daar om een frisse wind door het huis te laten waaien. Overigens is wind misschien niet het goede woord voor de mate van de verandering, meer een flinke storm. Onze opdrachtgever wilde graag een echte metamorfose zoals je die ook in televisieprogramma’s ziet. Wij kunnen dat uiteraard mogelijk maken. Het grote verschil met televisieprogramma’s is echter dat dit niet zo snel gerealiseerd wordt als het daar lijkt.

Wij startten met het interieurontwerp, waarbij de ruimte volledig anders werd ingedeeld. Alle functies in de ruimte kregen een nieuwe plek. Vervolgens werd het ontwerp vertaald naar een interieurplan dat uitgevoerd kan worden. Hierbij werd een selectie gemaakt van meubels die terug zouden komen in het ontwerp, aangevuld met nieuw meubilair. Tenslotte begeleidden wij de verbouwing en realisatie. En dit was de meest intensieve fase voor de opdrachtgever. Zij woonde immers in het huis waar flink verbouwd werd en dat vraagt een hoop van de bewoners. Gelukkig was het ongemak tijdelijk en is het resultaat de moeite waard geweest. De opdrachtgever kreeg wat zij wenste: een metamorfose. Wij zijn blij dat wij het resultaat met jullie kunnen delen.

Credits

Interieurontwerp, uitvoering, realisatie en begeleiding door Design Studio Nu
Fotografie door Rachel van Loenen Studio Artspret 

Afgescheiden en toch verbonden

Zoals gezegd had de opdrachtgever een metamorfose voor ogen. Dus toen wij met deze opdracht startten, zagen wij wij de gehele begane grond als een leeg canvas en stelden wij ons de vraag: hoe kun je deze ruimte het beste benutten? Niet altijd hebben wij deze mogelijkheid om alles los te laten en opnieuw te beginnen. Zoals wij vaak zien waren ruimtes voller geraakt met spullen en leefgewoontes ingesleten.

De wensen en behoeften van de opdrachtgever staan in alle ontwerpen centraal. De voornaamste wens was rust en ruimte. Dat hebben wij gerealiseerd door de indeling te veranderen. De keuken werd vergroot, opengemaakt en zo meer verbonden met de woon- en eetkamer. De oude werkplek maakte ruimte voor een formele eetkamer. Er kwam een nieuwe kleinere werkplek in een hoek van de woonkamer. In de keuken is er een kleine eettafel en een zitbank die uitnodigen om gezellig aan te schuiven tijdens het koken. En de zithoek in de woonkamer werd gespiegeld, op deze manier kijk je vanuit de bank naar de tuin, ook een van de hobby’s van de opdrachtgever.
Zodra de indeling helemaal klopt qua functies wordt de volgende laag over het ontwerp gelegd. We maken keuzes welk bestaand meubilair terug zal komen in het interieurplan. In dit project waren dat handgemaakte meubels die de vader van de opdrachtgever zelf gemaakt heeft. Doordat er selectief keuzes gemaakt worden, krijgen deze meubelstukken de aandacht die ze verdienen.

De kracht van dit interieurontwerp is de verbinding tussen de verschillende functies in de open ruimte. Zo is de keuken een eigen ruimte maar door het eiland verbonden met de woonkamer. Het eiland loopt door in een maatkast in de woonkamer met voldoende opbergruimte en een plek voor de televisie. De eetkamerbank in de formele eetkamer loopt visueel door in een zitje in de keuken. Deze ontwerpkeuzes zorgen voor de rust en ruimte die zo gewenst was.

Ontwerpdetails

Kruk/opstapje Design Studio Nu x Woodchuck 
Houten handgrepen in keuken | Stick Round maatwerk in noten 
Kruk FDB Møbler 
Eetkamerstoel FDB Møbler
Lamp U2 Hiti boven kleine tafel in keuken | FDB Møbler 
Eetkamertafel Grut in essen | Slowwood 
Vilten lamp boven eettafel | Lumalano 
Wandkleed Vilt | Lumalano
Maatwerk kast woonkamer en keuken | Houtwerk 
Keukenblad van Keukenbladenfabriek | Cosentino Dekton Aeris 20 mm met matte afwerking
Muurverf en gelakte hout van het maatwerk | Shaded White 201 van Farrow & Ball

De keuken en woonkamer met elkaar verbonden

Graag wilde ik mijn woonkamer en keuken veranderen. De inrichting was gedateerd en veel te druk geworden in al die jaren. Mijn wens was meer rust en ruimte. Ook wilde ik graag de keuken meer bij de huiskamer betrekken en ook een huiselijke uitstraling geven. Het ter hand nemen van de uitvoer van de gemaakte ontwerpen door Design Studio Nu was vooral prettig met betrekking tot de keuze van de aannemer en het begeleiden van de verbouwing. Zo was ik de eerste week op vakantie gegaan en heb ik daar niet bij hoeven zijn. Ook toen er tijdens de verbouwing keuzes gemaakt moesten worden, ging dat in overleg en hoefde ik dat niet alleen te doen.
Het totale resultaat maakt dat ik iedere ochtend met plezier naar beneden ga. De verbinding met de keuken en de huiskamer is top.
Daarbij is het heel gezellig dat er een zitje bij de keuken is. Als ik sta te koken en er komen eters zitten ze met hun drankje en hapje gezellig erbij .

Eveline Kapteijn

Opdrachtgever

Mogen wij jouw nieuwe huis of kantoor ontwerpen?

lees meer over onze werkwijze