Woonhuis | Rietveld, Delft

Delft

In juli 2021 ontvingen wij de aanvraag voor dit project. De opdrachtgevers hadden het huis aan de Rietveld in Delft net een dag gekocht en zochten een ontwerpbureau dat kon helpen bij de invulling van het interieur. Zij gaven in die mail ook al een aantal Spaanse inspiratiebronnen aan en zochten een bureau dat een vertaalslag naar het Delftse kon maken.
Na een fijn kennismakingsgesprek konden wij voor de opdrachtgevers aan de slag. Het was een direct een inspirerende opdracht omdat wij de wens van de klant heel goed konden voorstellen. Het huis is namelijk samengesteld uit een authentiek grachtenpand en daar aan vast een onder architectuur gebouwde woondeel. Dat laatste deel van de woning was te kil en gaf een kantoorgevoel.
Daar gingen wij direct mee aan de slag en maakten een interieurplan waarbij de nadruk ligt op huiselijkheid en warmte.

Scroll naar beneden om verder te lezen, onder de sfeerbeelden van dit project.

Credits

Interieurontwerp, uitvoering, realisatie en begeleiding door Design Studio Nu
Fotografie door Judith Vermeulen Atelier Juvé

Huiselijkheid en warmte

Naast het maken van een passende indeling, speelde de materialisatie in dit project een grote rol. Groter dan in een gemiddeld interieurproject. Een groot deel van het huis bestond uit de wat koelere materialen zoals metaal en glas. Ook binnen ervaar je die materialen en dat is niet prettig als je houdt van warmte en geborgenheid. Wij hebben gekozen om het geheel meer in balans te brengen door de industriële basis aan te vullen met de warmte van natuurlijke materialen zoals hout, linnen en wol.

Een goed voorbeeld hiervan is de trap in het huis. Die was volledig van staal met op de traptreden van die kenmerkende kunststof rondjes. De meubelmaker verving alle traptreden met exemplaren van eikenhout. Een behoorlijke klus waarbij het vakmanschap van de meubelmaker op de proef werd gesteld. Het was alle moeite waard: de trap verbindt immers alle ruimtes. Het werd een prachtig element, een toevoeging aan het geheel.

Opvallend in dit project is de hoeveelheid maatwerk. Een oplossing vinden in maatwerk was nodig omdat dit een grote bijdrage leverde in de huiselijkheid. Een bestaand meubelstuk zou niet het gewenste effect geven. De maatwerkmeubilair van eikenhout zorgen voor warmte en perfecte functionaliteit. Het lijkt bovendien alsof ze altijd in de woning hebben gezeten, alsof ze onderdeel zijn van het huis. Dat is vaak een teken dat het goed zit en passend is.

Ook hebben we extra aandacht besteed aan de keuzes voor stoffering. Deze zorgen nog eens voor extra warmte en een knus woongevoel. Mooie linnen gordijnen, riante karpetten van wol, mooie grote stoffen banken met kussens. Alles bij elkaar maakt dat het huis comfortabel aanvoelt en prettig is om in te leven.

Tot slot hebben wij met zorg gekeken naar de indeling van de ruimtes. In zo’n bijzonder huis wonen midden in de binnenstad, dat mag je ook binnen beleven. We kozen daarom bijvoorbeeld voor een koffiehoekje aan de glazen pui aan de voorkant van het huis. Daar kun je op je gemak zitten en een tijdschrift of krant lezen en lekker bijpraten terwijl je uitzicht hebt op de gracht. De levendigheid van de binnenstad beleef je zonder dat het te transparant is en je in het zicht zit.
Hoe verder je in de woning komt, hoe knusser het aanvoelt. Dat is passend bij bepaalde functies zoals de woonkamer. In het diepste deel is zelfs een plek gecreëerd voor een thuisbioscoop waar je heerlijk kunt genieten van een film.

Een huis met hoekjes en toch één geheel

We hadden een bijzonder pand gekocht en wilden graag een bureau uit Delft met de stijl die we voor ogen hadden. Na verschillende bureaus digitaal te hebben bezocht, kwam Design Studio Delft als onze nummer 1 naar voren. Het is een bijzonder pand met een klassiek oud huis en een industrieel gedeelte. Het moest aan de ene kant 'huiselijk' worden - maar andere kant het unieke karakter bewaren.
We werden verrast met het ontwerp. Hierin merk je dat Design Studio Nu een eigen mening heeft en niet per se direct met ons wilde meegaan. Als je enkel je eigen ideeën wilt uitvoeren dan heb je ons inziens geen bureau nodig. Het allerleukste is dat het totaal anders is geworden dan hoe we het eigenlijk zelf in ons hoofd hadden. En veel mooier dan we zelf konden bedenken.
Het mooie van het ontwerp is dat er allemaal 'hoekjes' zijn ontstaan maar dat het toch als één geheel toont. Er zijn diverse plekken waar je kunt verblijven. Het leuke is dat we ook alle plekken gebruiken. Dus we genieten echt overal op verschillende momenten.

Peter Zonneveld

Opdrachtgever

Mogen wij jouw nieuwe huis of kantoor ontwerpen?

lees meer over onze werkwijze